Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksessa oli 22.5.2019 esityslistalla ikävä asia; varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen harkinnanvarainen suhdeluvun nosto määräaikaisesti. Asia on minulle erittäin tärkeä ja periaatteellinen: päätökset tulee aina tehdä lapsen etu ja oikeudet edellä. Koko Nurmijärven vihreä valtuustoryhmä oli samaa mieltä asiasta.

Pidin ryhmämme ryhmäpuheenvuoron, teimme muutosesityksen ja jätimme äänestystuloksen selvittyä myös eriävän mielipiteen. Muutosesityksemme takana olivat kokonaisuudessaan SDP:n, PS:n, vasemmistoliiton ja SMP-ryhmän jäsenet. Takkiin tuli siis äänin 27-24.

Kuka äänesti ja miten, sen näet tästä kuvasta.

Puheeni kokonaisuudessaan on tässä:

PUHE VALTUUSTOSSA VARHAISKASVATUKSEN RYHMÄKOKOJEN HARKINNANVARAISESTA JA MÄÄRÄAIKAISESTA NOSTAMISESTA 22.5.2019

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, virkamiehet ja lehterin väki sekä kuulijat kotona.

Aina, kun tässä salissa on keskusteltu varhaiskasvatukseen liittyvistä asioista, minun tulokulmani on ollut ajantasainen tiede ja tutkimus. Niin nytkin.

Hyvän varhaiskasvatuksen keskiössä on aina laadukas vuorovaikutus. Kaikki oppiminen ja toiminta on tavalla tai toisella sosiaalista, yhteistä ja syntyy suhteessa toiseen ihmiseen. Vuorovaikutusympäristö muodostuu fyysisestä ympäristöstä ja ihmisistä sekä ihmisten määrästä. Se vaikuttaa kaikkeen. Jokainen lapsi reagoi eri tavalla vuorovaikutustilanteiden määrään, meluun ympäristön rakenteeseen, erilaisiin ärsykkeisiin ja vaihtuviin ihmissuhteisiin. Mitä enemmän ihmisiä on ympärillä, sitä enemmän on muuttujia ja haasteita.

Varhaiskasvatus määritellään kasvatukselliseksi vuorovaikutukseksi, joka tapahtuu lapsen eri elämänpiireissä, ja joka edistää lapsen tervettä kasvua, kehitystä sekä oppimista. Varhaiskasvatuslaki asettaa tavoitteeksi edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2005, 15) tuotiin jo yli kymmenen vuotta sitten esiin, miten lapsi nauttii yhdessäolosta, kokee iloa ja toimimisen vapautta, kiireettömässä ja turvallisessa ilmapiirissä.

Lastensuojelulaki on keskeisessä asemassa varhaiskasvatuslain rinnalla. Lastensuojelulain tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Lasten hyvinvoinnin edistämiseen liittyvillä toimilla ehkäistään varsinaista lastensuojelun tarvetta tarjoamalla apua ja tukea riittävän varhain, jolloin ehkäistään ongelmien syntymistä ja pahenemista. Varhaiskasvatuksella on siis tärkeä ja merkittävä tehtävä ennalta ehkäisevän työn toteutuksessa.

Millaiset työkalut Nurmijärvellä on näiden edellä mainittujen tavoitteiden toteutumiseen?

Meiltä haetaan nyt lupaa nostaa harkinnanvaraisesti varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. Tämä esitys ei ole lasten näkökulmasta käsin millään muotoa vastuullinen. Jokainen edes hieman asiaan perehtynyt tietää, että tämä ei ole lasten edun mukaista. Googlaamalla löytyy lukematon määrä tutkimustietoa pienen ryhmäkoon ja pysyvien ihmissuhteiden merkityksestä lapsen psykososiaaliselle kehitykselle. Tämä ei myöskään ole henkilökunnan etu, joka useiden yhteydenottojen mukaan, on jo nyt jaksamisensa äärirajoilla. Henkilökuntaa on myös ”kuritettu” valtiovallan toimesta viime vuosina pidentämällä työaikaa ja leikkaamalla lomarahoja. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden edellytys kiireettömästä ilmapiiristä ei toteudu edes nykyisellään, saati sitten vielä suuremmissa ryhmissä.

Jos joku tässä salissa ei kaiken edellä kertomani jälkeen usko, että ryhmäkoolla on vaikutusta lapsen kehitykseen ja hyvinvointiin, niin sitä voitaneen verrata tilanteeseen, että edelleen on ihmisiä, jotka sitkeästi uskovat maapallon olevan litteä.

Vihreä valtuustoryhmä ymmärtää sisäilmaongelmien aiheuttaman tilantarpeen, mutta ei silti voi hyväksyä ratkaisuna ryhmäkokojen suurentamista, edes tilapäisesti. Olisimme toivoneet tarkempaa tilakartoitusta ja selvitystä. Olisiko siis esimerkiksi voitu miettiä ryhmien uudelleen sijoittelua nykyisten toimivien ryhmien osalta? Tiedän esimerkiksi 12 lapsen erityisryhmän toimivan sille epäkäytännöllisissä tiloissa. Sijoittamalla tämä ryhmä toisiin tiloihin, jotka mahdollistaisivat paremmin ryhmän toiminnan tarpeet (jakotilat, tilat terapeuttien käynneille), tiloissa voitaisiin järjestää varhaiskasvatusta 21 lapselle. Lisäksi esittelytekstissä esiintyy useammassa kohdassa sana ”säästö”. Nuukailu lasten kustannuksella tulee loppupelissä kalliiksi. Lapsen varhaiskasvatukseen satsaaminen on aina investointi, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Nurmijärvi ei voi tällaisten esitysten myötä mitenkään mainostaa olevansa ”lapsiystävällinen kunta”. Eikä näköjään tällaiseksi huomisen sivistyslautakunnan esityslistan mukaan edes halua.

Katsoo tätä esitystä miltä kannalta vaan: aiemmin tässä salissa tehdyn päätöksen suhdeluvusta, yhdessä sovitun strategian, kunnan vetovoimaisuuden, henkilökunnan työhyvinvoinnin ja ennen kaikkea pienten lasten edun (joiden elämässä vuosi on pitkä ja merkityksellinen aika), ollaan tekemässä suurta virhettä ja rikkomassa yhdessä sovittuja pelisääntöjä. Taustalla taitaa kuitenkin ensisijaisesti puhua vain raha. Tämän vuoksi

Vihreä valtuustoryhmä tekee muutosesityksen, joka kuuluu seuraavasti:

Vihreä valtuustoryhmä esittää, että varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen suhdelukua ei muuteta yli 3-vuotiaden ryhmässä suhdelukuun 1/8, vaan pidetään nykyisellään suhdeluvussa 1/7.

Voit katsoa puheeni ja sitä seuranneen keskustelun myös täältä:

 

Kotijoukkojen mukaan näytän puhuessani vihaiselta ja sitä kyllä olen myös edelleen…

Täytyy toivoa, että tämä päätös todellakin jää määräaikaiseksi eikä ehdi aiheuttaa monelle lapselle ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle kohtuutonta vahinkoa vaikka pienikin harmi on tässä asiassa suuri.