Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksessa 30.10.2019 listalla oli esitys kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta kuntaan. Jo etukäteen, lautakunnan ja kunnahallituksen käsittelyn jälkeen, oli selvää että asiasta tultaisiin käymään paljon keskustelua ja tehtäisiin muutosesityksiä. Keskustelun sisältö ja laatu jaksaa aina yllättää…

Tällä kertaa virkamiesten tekemää alkuperäistä esitystä, jonka mukaan kuntaamme otettaisiin 10-15 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi, kyseenalaistettiin puutteellisella kotoutumisen arvioinnilla, kustannuksilla sekä nyt uutena vetona sillä, että maailman pakolaistilanne voi muuttua yllättäen niin, että meille pitäisikin ottaa siinä tapauksessa enemmän pakolaisia. Eduskunnan puhemies ja kunnavaltuutettumme, Matti Vanhanen, piti tässä kohtaa erinomaisen puheenvuoron ja totesi, että vastaanotettavien pakolaisten lukumäärän lisääminen tuskin tulee olemaan ongelma. Pohjaesitystä puoltavissa puheenvuoroissa todettiin myös, että 10-15 pakolaista tarkoittaa käytännössä kahta perhettä joka toinen vuosi, mikä sinällään on Nurmijärven kokoisessa kunnassa hävettävän pieni määrä humanitäärisen vastuun kantoa.

Kokoomus teki kunnanhallituksen pohjaesitykseen muutosesityksen, jonka mukaan kiintiöpakolaisten vastaanottaminen tulee aina arvioida uudelleen ja erikseen eikä sitoutua toistaiseksi voimassaolevaan sopimukseen ELY-keskuksen kanssa. Pääasiallisena syynä ryhmä esitti juuri tuota aiemmin mainitsemaani pakolaistilanteen mahdollista muuttumista. Kiitos, Markku Jalava, rohkeudesta olla ainoana ryhmästä pohjaesityksen puolella. Äänetyksen jälkeen valtuusto päätti äänin 29-20, tyhjää kaksi, sitoutua säännölliseen pakolaisten vastaanottamiseen.

Äänestyksen tulos

 

Kuten kuvasta on nähtävissä Vihreä valtuustoryhmä sekä Vasemmistoliiton ryhmä olivat ainoat, jotka koko ryhmänä olivat yksimielisesti pohjaesityksen kannalla. Samoin toki yhden miehen KD-ryhmä. Pidin asiasta ryhmäpuheenvuoron, jonka voit lukea tästä:

 

PUHE VALTUUSTOSSA 30.10.2019 KIINTIÖPAKOLAISTEN VASTAANOTTAMISESTA NURMIJÄRVELLE 2019 JÄLKEEN

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, virkamiehet ja lehterin väki sekä kuulijat kotona,

Jälleen kerran, ties monennenko, tässä salissa puhutaan pakolaisista. Tälle viikolle sattui tapahtuma, joka muistuttaa Kongon unohdetusta humanitäärisestä katastrofista.

Toissa päivänä FIDA International järjesti Helsingissä tilaisuuden nimeltä ”Unohdettu Kongo”. Tilaisuudessa puhunut viime vuoden rauhannobelisti Denis Mukwege sanoi: ”Onko maailma päättänyt olla hiljaa Kongon kärsimyksestä? Haluaisin pyytää suomalaisia muistamaan Kongon kansaa. Me kärsimme ja maailma on sulkenut silmänsä! Pyydän teitä avaamaan silmänne.”

Mukwege on lääkäri, joka on perustanut vuonna 1999 sairaalan, jossa hoidetaan sodankäyntiin liittyvän julman ja järjestelmällisen seksuaalisen väkivallan uhreja. Potilaita on ollut yli 55000; nuorimmat puolivuotiaita vanhimmat yli 80-vuotiaita.

Kongon sota on jatkunut jo yli kymmenen vuotta, joka alkoi Ruandan kansanmurhan jälkimainingeissa 1998. Kongossa on yhteensä miltei 13 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Lähes viisi miljoonaa ihmistä on maan sisäisenä pakolaisena.

Tällaisten lukujen ja julmuuksien edessä tuntuu pöyristyttävältä, että meillä käytäessä keskustelua mahdollisista vastaanotettavista kiintiöpakolaisista, kysellään heidän taustoistaan, koulutuksestaan, iästään, edellytyksistä asua Nurmijärvellä ja niin edelleen. Kyseisessä tilanteessa syntyi vaikutelma siitä, että kuntaan oltaisiin hankkimassa koiranpentua, jonka soveltuvuutta meidän ”perheeseemme” tässä pohditaan. Nyt puhutaan kuitenkin vuosikausia hätää kärsineistä ihmisistä, perheistä ja pienistä lapsista, joilla ei välttämättä ole lainkaan kokemusta rauhasta ja elämästä pakolaisleirin ulkopuolella. Ja meillä penätään tuloksia aiemmista kotoutumisprosesseista, pompotellaan virkamiesten hyvin tehtyä pohjaesitystä, jossa perusteena esitykselle oli kunnan kotouttavan työn suunnitelmallisuuden ja jatkuvuuden takaaminen tehokkaan kotoutumisen varmistamiseksi sekä kunnan humanitäärisen vastuun kantaminen ja sitten vielä äänestellään moneen kertaan. Toki kotoutumisprosessien arviointi on hyvä asia, jotta osataan tehdä asiat aina vaan paremmin, mutta sen taakse tai sen varjolla ei voida piiloutua tekemään epäinhimillisiä päätöksiä.

Nurmijärven tulee kantaa yhtenä kuntana muiden joukossa humanitaarista vastuuta ja osoittaa inhimillisyyttä.

Uuden, hienon markkinointikampanjamme mukaan Nurmijärvi on ylpeästi lande. Se me voimme olla, mutta ennakkoluuloinen ja suvaitsematon takapajula emme. Avatkaa siis silmänne ja myös sydämenne.

Vihreä valtuustoryhmä kannattaa kunnanhallituksen esitystä, jonka mukaan Nurmijärven kunta ottaa vastaan 10-15 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi vuoden 2019 jälkeen.

Puheen ja koko keskustelun voit katsoa myös videotallenteesta tästä linkistä:

Toivottavasti tästä alkaa nyt uuden ja inhimillisemmän Nurmijärven aika eikä tällaisia keskusteluja, varsin huonosti verhottujen tekosyiden varjolla enää tarvitse käydä.